Van werkdruk naar werkgeluk

Klaverblad
Marja Klaver
13 februari 2019
werklust
Er is een groot verschil tussen het druk hebben en je druk maken
 

Heb je het te druk? Liggen er teveel taken op je bordje, weet je niet meer welke prioriteiten je moet stellen of komt er te weinig uit je handen?

Maak je je druk om je werk? Dan ben je mogelijk niet goed in ‘nee zeggen’, ben je perfectionistisch of ben je erg betrokken bij het werk en kun je het niet goed loslaten.

De tijd is eerlijk verdeeld, we hebben allemaal 24 uur per dag. De manier waarop we deze tijd gebruiken is onderscheidend tussen mensen die gelukkig, succesvol, tevreden, teleurgesteld, gefrustreerd of ongelukkig zijn!

Zo bekeken is tijd- en stressmanagement eigenlijk zelfmanagement. En dat is ook wel fijn, want daardoor kun je je eigen aandeel onderzoeken en veranderen. Je kunt hiermee je draagkracht vergroten en je draaglast verkleinen.

Het Pareto-principe

Je kent vast het Pareto-principe. Dit houdt in dat je met 20% van je tijd 80% van je resultaat bereikt. Als je analyseert met welke bezigheden je snel resultaat behaalt, kun je in een bepaalde situatie de juiste prioriteiten stellen, thuis en op je werk.

Stel, je krijgt over een paar uur visite en je huis is een rommeltje, dan is het verstandig te besluiten hoe je in zo weinig mogelijk tijd (20%) een zo groot mogelijk resultaat (80%) bereikt. Je doet de ‘grote’ dingen die weinig tijd kosten, zoals afwas in de vaatwasser, snel een stofzuiger door het huis, alle rommel van de tafel en doekje over de zichtbare dingen. De dingen die veel tijd kosten (80%) en niet onmiddellijk zichtbaar zijn voor de visite (20%), zoals het afstoffen van de plinten, de kasten uitruimen of je eigen slaapkamer onder handen nemen, laat je voor nu achterwege.

Weet jij met welke 20% van je tijd je 80% van het resultaat behaalt? Dat vraagt om puzzelen, om zelfonderzoek, om reflectie op je werk of op afgaan van je intuïtie. Dan kun je tot verrassende inzichten komen. Oftewel: met welke kleine moeite, krijg je groot effect? En als je dit toepast in je werk, verminder je je werkdruk en hoogstwaarschijnlijk je werkgeluk.

Inspiratie uit de praktijk

Hans, de leraar van Eva, merkte de week na hun gesprekje van 5 minuten, dat Eva beter oplette zowel op hem als tijdens de instructie. Het leek alsof ze beter in haar vel zat. Voor Hans een verrassende ervaring. Hij maakt nu elke week tijd vrij om met zijn leerlingen een-op-een in gesprek te gaan. De sfeer in de klas, de relaties met de kinderen en ook de leeropbrengsten worden beter. Hans geniet ervan. Een kleine moeite, die enorm veel oplevert.    

Hanneke en haar team werken met PBS. Daarin geven ze kinderen 4 complimenten tegenover 1 kritische noot. Hanneke past dit principe ook toe in haar stijl van leidinggeven. De waardering nemen de leraren graag in ontvangst en haar kritisch noot blijkt nu de opmaat te zijn voor een goed gesprek. Hanneke krijgt er schik in. 

Bonustip voor perfectionisten

Ben je een perfectionist? Dan heb ik nog deze bonustip voor je: bepaal welke taak zo essentieel is, dat je voor de 90 of de 100% gaat. Voor de overige taken: wees tevreden met 80%. Wees daar erg secuur mee, want het Pareto-principe leert dat je de laatste 20% van het resultaat behaalt met 80% van je inzet, tijd en moeite.

Gratis scan

Om je behulpzaam te zijn bij dit onderzoek, hebben we een interessante scan voor je. Je meet op welk vlak je het meeste werkdruk ervaart en kunt zo bepalen waar je de meeste winst kunt behalen. Zit de werkdruk  vooral in de school, in je functie of in je persoonlijkheid? Als je het Pareto-principe toepast op het terrein waar je veel stress ervaart, kun je daar direct werkdruk verminderen. Klik hier om de scan te downloaden.

Wat is jouw toptip tegen werkdruk? 

Reactie toevoegen

Deze wordt niet getoond op de website