Het krachtigste wapen in het weerbaar maken van kinderen is écht naar hen luisteren

Klaverblad
Marja Klaver
08 maart 2019
Kindgesprek

Door echt te luisteren nodig je kinderen uit om te ontdekken én te delen hoe zij de wereld en zichzelf ervaren. Ze krijgen ruimte om zichzelf te uiten en te verwoorden wat voor hen belangrijk is. Een kindgesprek leent zich daar uitstekend voor.

In trainingen ‘Kindgesprekken’ komt de vraag hoe je rekening houdt met de leeftijd van kinderen vaak ter sprake. Deze vraag staat in dit blog centraal. De leerkracht gaat het gesprek aan met de leerling. Met als doel meer inzicht te krijgen in de belevingswereld en de onderwijsbehoefte van dit kind. Welke vraag je ook stelt, de essentie van een goed gesprek bestaat uit warmte, respect en belangstelling. 

Gespreksvoering naar leeftijd
 

Klik hier om het schema gespreksvoering naar leeftijd te downloaden.

Je kunt dit schema gebruiken ter voorbereiding op je kindgesprekken. Alleen al door een bewuste voorbereiding krijg je oog voor het unieke van elk kind. Dat versterkt je inlevingsvermogen. Het vergroot je interesse in het verhaal van juist deze leerling. Doordat de leerling zich gehoord voelt, voed je zowel het zelfvertrouwen als de weerbaarheid. Onderschat niet wat jouw aandacht voor je leerlingen betekent.

Ik ben zoals altijd heel benieuwd naar jouw ervaring. Herken jij ook dat een betekenisvol kindgesprek een storting is op de emotionele bankrekening van de relatie tussen jou en de leerling? Heb je bijzondere ervaringen hiermee? Ik hoor graag van je. Laat je reactie hieronder achter, of mail me. Je krijgt altijd antwoord.

Bekijk de video


In deze video leer je de essentie van effectieve kindgesprekken voeren.

Reactie toevoegen

Deze wordt niet getoond op de website