Ik ben blij met onze samenwerking

Klaverblad
Marja Klaver
13 december 2019
compliment

‘Ik ben blij met onze samenwerking, Naomi floreert er enorm bij.’

Of wat denk je van dit compliment: ‘Naomi heeft plezier in het afmaken van haar werk!

Wanneer jij dit als leraar tegen de ouder zegt, heeft dat impact. Want jij bent belangrijk in het leven van kind én ouders. Met een mooi en gemeend compliment geef je de Kerstdagen extra glans én geef je het vertrouwen van de kinderen in je klas een boost. Een geweldige afsluiter van dit jaar dus!

Om je een handje te helpen, hebben we 2 ingrediënten voor je, waarmee je je compliment een echte wow-factor meegeeft. En een tip voor het compliment in kerstversiering.

 

Waarom zijn complimenten zo belangrijk

  • Je gewaardeerd voelen is een van de 3 basisbehoeftes van ieder mens.
  • Met een compliment vergroot je de kans dat de ander juist dat gedrag vaker laat zien.
  • Een compliment activeert het beloningscentrum in ons brein, waardoor dopamine vrijkomt, wat ons een heel goed gevoel geeft.

 

Een compliment in kerstversiering


Wil je dat je compliment impact heeft? Schrijf het op een briefje en stop dat in een kerstbal. Je koopt tegenwoordig mooie doorzichtige kerstballen, die je open kunt maken en waar je iets in kunt stoppen. Krijg je de smaak te pakken? Geef twee ballen of stop twee complimenten in een bal. Een voor de ouders en een voor het kind.

 

Het compliment

Loop ieder kind uit je klas na. Wat is bijzonder juist aan dit kind of aan de samenwerking met diens ouders? Kies voor slechts één thema en maak er een compliment van met een WOW-factor.
 

Praktijkcasus

Naomi zit in groep 5. Ze is heel slim en heel snel afgeleid, ze maakt met moeite haar werk af. Ze vraagt veel sturing van leraar Rick.

In een driehoeksgesprek vlak voor de herfstvakantie heeft Rick dit met Naomi en haar ouders besproken. Ze hebben samen afgesproken dat Naomi oefent met afgebakende taken, met inschatten hoe ze ze uitvoert en afmaakt. Op school doet ze er twee per dag en thuis een, behalve in het weekend.

Het is nu Kerst. Naomi heeft het er in het begin moeilijk mee gehad. Ze had veel aansturing nodig, zowel op school als thuis. Rick en Naomi’s ouders hebben besloten door te zetten tot de Kerst. Dat was een goed besluit! Naomi krijgt steeds meer handigheid in het afmaken van de taak en daar blij mee zijn.
 

TIP

Start meteen een goede gewoonte. Noteer van iedere leerling en diens ouders gedurende het komende jaar talenten, kwaliteiten en succesverhalen. Daarmee verzamel je werkende weg materiaal voor een compliment-ronde, bijvoorbeeld voor de zomervakantie. Mooie bijvangst: je gaat direct meer van je leerlingen en hun ouders genieten.  

 

De wow-factor

Ingrediënt 1       Het wow-compliment bevat 3 componenten
  • Het is realistisch en geloofwaardig; de ander heeft het daadwerkelijk gedaan en herkent zichzelf erin.
  • Het is constructief, de ander heeft er wat aan en wordt er blij van.
  • Het is concreet en maakt duidelijk wat jij vindt dat de ander goed doet en waarom jij dat zo vindt. Hoe concreter en gedetailleerder, hoe beter.

 

Ingrediënt 2: Het wow-compliment gaat over inzet, over houding 
 

Uit promotieonderzoek van Eddie Brummelman blijkt dat kinderen die worden gecomplimenteerd om hun vaardigheden (‘Wat kun jij dat goed’) zich anders ontwikkelen dan kinderen die worden gecomplimenteerd om hun houding (‘Wat heb jij ontzettend je best gedaan’). De eerste groep ging steeds vaker taken doen waarvan ze zeker wisten dat ze zouden slagen. Uitdagingen gingen ze uit de weg, omdat ze daarmee complimenten zouden mislopen. De groep kinderen die gewaardeerd werd om hun houding of inspanning, bleef juist nieuwe uitdagingen aangaan. Ik schat in dat dit ook voor volwassenen opgaat. Wat denk jij?


Rick maakt een briefje met een compliment voor Naomi en een voor haar ouders. Dat stopt hij in een kerstbal en geeft hij Naomi mee als cadeautje voor de feestdagen.

‘Naomi, wat heb jij ontzettend je best gedaan in het oefenen met je werkhouding. Ik zie dat je je taken op tijd en goed afmaakt. En het mooie is, je hebt plezier in het resultaat ervan. Mijn complimenten!’

‘Ouders van Naomi, mijn complimenten voor jullie hulp bij de extra thuistaken van Naomi. Ik vond het erg prettig om samen te werken met jullie en Naomi is met sprongen vooruit gegaan. Ik ben ervan overtuigd dat dit mede door jullie goede support is gekomen. Dank jullie wel!’

Rick vertelt als hij de kerstballen uitdeelt in de klas, dat hij alles wat in de bal staat echt meent.
 

Tot slot

We wensen je een mooie feestmaand toe, prachtige feestdagen en een geweldig nieuwjaar, volop verrassende gebeurtenissen, waarmee je jezelf en anderen kunt complimenteren.

Tot slot nog een compliment voor jou van ons:

We vinden het geweldig dat je ons blog leest. Het laat zien dat je tijd wilt steken in professionele communicatie. Hiermee verrijk je de sfeer in jouw klas en jullie school. Zo draag je bij aan een omgeving waarin kinderen floreren. En florerende kinderen is waar we het allemaal voor doen!

Met feestelijke groet,

Het team van de Klaver Academie

Reactie toevoegen

Deze wordt niet getoond op de website